Взагалі підбирати харчування слід враховуючи стратегію тренування. Є дві стратегії тренувань. Умовно кажучи, якщо вас чекає двогодинне змагання, треба інтенсивно тренуватись 2:15 год і ви буде добре підготовлені до змагання. Інший підхід – тренуватись протягом довшого часу з помірною інтенсивністю.
Анаеробний поріг – максимальний рівень споживання кисню організмом, який забезпечує потреби м'язів у кисні. На рівні нижче анаеробного порогу ви можете займатись довго (годину, дві і тд). Якщо серцебиття буде вище анаеробного порогу всього лиш на кілька пунктів, уже за 10 хвилин ви будете "мертві" – організм не отримує свіжого кисню в достатній кількості. Логічно, що спортсмени намагаються підняти анаеробний поріг, щоб підвищити свої результати. Проблема в тому, що є друге обмеження – аеробний поріг. Якщо дивитися з біохімічної точки зору, то аеробний поріг – це величина, яка показує максимальне значення споживання кисню, при якому молочна кислота не накопичується в організмі. У порівнянні з анаеробним, цей поріг виникає при значно меншому рівні інтенсивності. Навантаження на м'язи тіла провокує збільшення молочної кислоти в м'язовій масі, яка не встигає розкладатися і починає накопичуватися. Таким чином, речовина затримується в кровоносній системі і це призводить до ацидозу (закислення) м'язів, тобто їх ослаблення.
Аеробна система — найбільш важлива для витривалості спортсменів, адже вона допомагає підтримувати фізичну роботу протягом довгого часу.
Вертаючись до вибору харчування, варто наголосити на тому факті, що вуглеводивони більш ефективне паливо ніж жири. За умови однакового використання енергії на їх окислення потрібно на 12% менше кисню. Саме тому, під час тривалих фізичних навантажень енергія створюється за рахунок окислення вуглеводів. А от вже тоді, коли запаси вуглеводів будуть вичерпані, до енергозабезпечення підключаться жири.
Склад енергетичних спортивних добавок розроблений спеціально для підтримки організму під час тривалих фізичних навантажень. Продуманий комплекс різних вуглеводів та відсутність баластових речовин і непотрібних жирів – це ще одна перевага над звичайним харчуванням.